Care a fost cauza morții lui Mihai Leu. Diagnosticul nemilos din 2014 nu a fost cel care l-a răpus
:format(webp)/http://playtech-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/2025/07/491756804_1214118544056588_3122127608705453494_n.jpg)
Mihai Leu, fostul campion mondial WBO la categoria semimijlocie și o legendă a sportului românesc, a murit la vârsta de 55 de ani, în dimineața zilei de 30 iunie 2025, la Institutul Clinic Fundeni. Deși fusese diagnosticat în urmă cu un deceniu cu o formă agresivă de cancer la colon, boala care i-a marcat ultimii ani de viață nu a fost, potrivit informațiilor apărute în presă, cauza directă a decesului.
Diagnosticul care l-ar fi răpus pe Mihai Leu
În 2014, Mihai Leu a primit diagnosticul de cancer, iar de atunci a trecut printr-un lung și dificil parcurs medical. A fost supus mai multor intervenții chirurgicale, printre care și una pentru montarea unui stent la rinichi, intervenție necesară din cauza complicațiilor apărute în urma tratamentelor oncologice. În noiembrie 2024, stentul a trebuit înlocuit, însă procedura a generat complicații care au necesitat transferul de urgență de la un spital privat la Fundeni. Acolo a fost preluat de echipa condusă de profesorul Irinel Popescu, unul dintre cei mai respectați chirurgi din România.
După o lună petrecută în spital, starea lui Mihai Leu s-a îmbunătățit considerabil și, la acel moment, părea că pericolul fusese depășit. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, problemele de sănătate s-au accentuat din nou. Pe 21 iunie 2025, fostul sportiv a fost transportat cu elicopterul SMURD în stare critică la Fundeni, unde a fost internat în secția de terapie intensivă și plasat în comă indusă.
Cancerul fusese ținut sub control, dar organismul a cedat
Deși inițial cancerul de colon fusese stabilizat, complicațiile ulterioare și efortul uriaș al organismului de a face față intervențiilor multiple au dus în cele din urmă la deces. Conform surselor medicale citate de Golazo și alte publicații, în ultimele luni viața lui Mihai Leu a fost o luptă permanentă cu efectele secundare ale bolii, nu neapărat cu boala în sine.
Fostul pugilist a dovedit o reziliență impresionantă în fața suferinței, rămânând activ public și profesional cât timp starea de sănătate i-a permis. Ultima perioadă din viață și-a petrecut-o alături de familie, fiind susținut necondiționat de soția sa, care i-a fost alături în toate momentele grele.
Val de regrete după moartea lui Mihai Leu
Vestea morții lui Mihai Leu a provocat un val de reacții din partea comunității sportive și a publicului larg. Numeroși colegi din lumea sportului, foști campioni, dar și reprezentanți ai autorităților i-au adus omagii pe rețelele sociale.
Federația Română de Box și Federația Română de Automobilism Sportiv și-au exprimat regretul pentru dispariția unui sportiv complet, care a știut să se reinventeze și să lupte până în ultima clipă.
Mihai Leu lasă în urmă un fiu, Marco Leu, care i-a urmat pașii în motorsport, și o familie unită care i-a fost mereu aproape. De asemenea, rămâne în memoria publică drept un exemplu de ambiție, curaj și luptă dusă cu demnitate – atât în ring, cât și în viață.
:format(webp)/http://playtech-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/2025/07/492716860_1220638183404624_5240260753799573000_n.jpg)
Mihai Leu a avut-o alături pe soția sa, în cele mai grele momente
O viață ca o cursă: box, raliuri și fuga din România comunistă
Născut pe 13 februarie 1969, la Hunedoara, Mihai Leu a fost fiul fostului campion național de box Nicolae Leu. Înainte de a deveni celebru în România, Mihai Leu a fugit din țară în anii ’80, stabilindu-se în Germania. A fost condamnat în lipsă de regimul comunist, dar nu a renunțat la visul său și a continuat să se antreneze și să lupte în boxul profesionist.
În 1997, a devenit primul român campion mondial la box profesionist, cucerind titlul WBO la categoria semimijlocie. La scurt timp după această victorie, o accidentare gravă l-a obligat să renunțe la cariera de pugilist.
Nu s-a retras însă din sport, ci s-a reinventat în motorsport. A început o carieră de pilot de raliuri și a devenit campion național în 2003. În anii care au urmat, Mihai Leu a continuat să fie o figură activă și respectată în lumea sportului, organizând competiții și fiind implicat în proiecte legate de siguranța rutieră și educația tinerilor sportivi.