Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
:format(webp)/http://playtech-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/2025/05/lider-psd.jpeg)
PSD este în mijlocul unor zbateri interne care nu au mai fost văzute de la începutul anilor `90, atunci când se numea FSN. Marcel Ciolacu, omul care a pierdut, în două săptămâni, și postul de prim-ministru și cel de președinte al PSD, este văzut de ambele tabere din rândul social-democraților ca vinovat pentru disoluția și dispariția influenței PSD în România. Analizăm mai jos o parte din scenariile care se conturează în aceste zile în culisele Partidului Social Democrat. Există un context, există facțiuni la nivel de dezbatere și există preferați.
Taberele din PSD, între reformiști și cei anti-Bolojan
Reformiștii, reprezentați mai ales de ”lupii tineri” strânși în jurul lui Victor Negrescu, Alfred Simonis (de la Timiș, prieten cu Sorin Grindeanu) și Daniel Băluță, marele dușman al lui Nicușor Dan, par, acum, să conducă în ceea ce s-ar numi ”curentul” schimbării din partid. Culmea, Daniel Băluță, primarul sectorului 4, deși văzut ca reformist, este susținut și de o parte din vechii grei ai partidului, care și-ar dori, însă, să fie în opoziție, cel puțin următorii doi ani.
Cei care își doresc să lase ca viitorul Guvern să scoată ”castanele coapte din foc” și să rămână în opoziție, dar să susțină, discret, când le convine viitorul premier, sunt reprezentanții, mai ales, ale zonei de sud a României. Și, pare-se, o parte din zona Moldovei pare mai aproape de această idee, chiar dacă, în fapt, ei și-ar dori un guvern tehnocrat.
Bolojan și Fritz l-ar dori pe Victor Negrescu la PSD
În schimb, din informațiile obținute în exclusivitate de PLAYTECH, Ilie Bolojan și Dominic Fritz par să aibă, la rândul lor, un favorit pentru șefia PSD. Acesta ar fi, mai ales că este foarte bine văzut și la nivelul UE, Victor Negrescu, un om care pare decis să reformeze din temelii social-democrația românească. Și, în plus, are și influență la nivelul Parlamentului European acolo unde, recent, s-a renegociat PNRR în cazul României.
În plus, pare-se, sunt lideri din zona Moldovei care ar susține ideea de a avea un llider precum Victor Negrescu în fruntea PSD. Printre aceștia se mnumără cei de la Glați și de la Buzău, vocali contestatari ai lui Marcel Coiolacu. Culmea, Victor Negrescu a fost chiar numele care a fost propus ca interimar pentru șefia PSD în momentul în care Marcel Ciolacu a pierdut calificarea în turul doi de scrutin, la sfârșitul anului trecut.
Alături de Negrescu ar fi chiar și Simonis, chiar și Grindeanu, actualul prim-vicepreședinte al PSD, văzut ca apropiat al lui Ciolacu. Sorin Grindeanu însă, spun sursele noastre, nu vrea în mod special să fie președintele PSD din mai multe motive. Primul este legat de implicarea lui în chestiunea Nordis, văzuți ca exponenți ai afacerilor sulfuroase din zona imobiliară. Iar Nicușor Dan, așa cum a clamat-o în repetate rânduri, se luptă și cu ”mafia imobiliară”.
Liderii din Vest cer reforma PSD
Al doilea motiv este legat de o posibilă împotrivire a posibililor parteneri de coaliție, respectiv PNL, prin vocea lui Ilie Bolojan, și USR, prin șoaptele lui Nicușor Dan. Este puțin probabil, spun sursele noastre, ca Ilie Bolojan să vrea să negocieze posturi cu Sorin Grindeanu, premiul de consolare fiind însă cel de ministru al Transporturilor, acolo unde liderul PSD și-a făcut treaba mulțumitor.
Alfred Simonis, care e văzut ca om al lui Grindeanu, președinte al CJ Timiș și printre liderii social-democraților din vestul României, are șanse, mici, la ora asta, să devină președinte. Mai ales că, pe holuri, se discută de alianța lui cu Negrescu, acesta din urmă explicându-i că coalizarea lor ar fi bună, dar doar cu Simonis în postura de prim-vicepreședinte. Amintim că și liderul PSD Timiș a fost implicat în scandalul Nordis.
Cine îl vrea pe Daniel Băluță
Daniel Băluță, teoretic reformist al PSD, este însă un vechi rival al lui Nicușor Dan, noul președinte al României. Certurile lor, publice, au făcut deliciul presei politice, iar neînțelegerile pe tema planșeului de la Piața Unirii i-au făcut dușmani. Acesta ar fi motivul pentru care o parte din greii PSD par dispuși să se alinieze în spatele lui Băluță. Ei speră că, totuși, primarul sectorului 4, posibil candidat la Primăria Generală în locul lui Nicușor Dan, să fie capabil să mențină privilegiile și fondurile scurse către interesele ”baronilor”.
Desigur, în PSD există, acum, și facțiunea ”dură”. Una, culmea, legată și de o parte din liderii PNL, mai ales de cei din zona de Sud a României. Vorbim chiar și de o nouă construcție politică, destul de mare, în rândul căreia să se ”înregimenteze” lideri liberali care sunt nemulțumiți că Bolojan a preluat șefia PNL și care, de-a lungul timpului, au reușit să colaboreze, în diverse domenii, cu rivalii social-democrați. Și care, de-a lungul ultimelor luni, l-au susținut cu tărie pe Crin Antonescu, dar acesta a ”ratat calificarea” în finala alegerilor prezidențiale.
PSD, pus în fața unor alegeri dificile
O ultimă variantă este una legată, strict, de statutul PSD și de asigurarea interimatului. Adică, șefia PSD să fie preluată de unul dintre prim-vicepreședinții partidului, adică ori Daniel Băluță, ori Sorin Grindeanu. Pentru moment, se pare că a câștigat această funcție interimară Sorin Grindeanu. Dar, spun sursele noastre, este o variantă în care viitorul lider ar putea face pasul înapoi la alegerile statutare, asigurând doar interimatul. De altfel, aceasta este singura variantă în care Sorin Grindeanu ar fi acceptat de Ilie Bolojan ca partener de coaliție.
Dacă ar fi fost ales președinte interimar Daniel Băluță, iar acesta ar fi candidat și ar fi câștigat primăria Capitalei, gruparea strânsă în jurul lui Negrescu ar fi cea care pierde. Legitimarea lui Băluță ca primar al Bucureștiului (așa cum au fost, printre altele, și Traian Băsescu și Nicușor Dan) i-ar aduce și fotoliul de președinte al PSD la alegerile din vară. Și, astfel, o posibilă opoziție a partidului la guvernul condus de Ilie Bolojan, cel puțin pentru încă un an sau doi, adică exact perioada dificilă a României. Dar, deocamdată, interimar este Sorin Grindeanu, iar acest scenariu este greu să mai prindă contur. La PSD, însă, nimic nu este imposibil, așa cum am putut vedea în ultimele luni!
Alegerile anticipate, excluse din calcul de PSD
Totuși, spun sursele noastre, indiferent care va fi președintele PSD, o bună parte a partidului va susține chiar și un Guvern minoritar, opoziția fiind doar formală. Motivul este, evident, legat de necesitatea unui Guvern stabil cel puțin în următorii doi ani. Și, în plus, mai spun sursele noastre, nici măcar partea din PSD care, discret, a susținut candidatul AUR, pe George Simion în alegeri nu vor anticipate prea rapid.
Motivul este, evident, legat de scorul mic pe care l-ar putea lua partidul în fața rivalilor de la PNL și USR – văzuți ca cei care au mobilizat votanții pentru Nicușor Dan, sau chiar AUR, care au reușit să obțină prin George Simion, un scor onorabil la alegerile din 18 mai. Iar alegerile anticipate, spun pesediștii, ar înjumătăți numărul de deputați și senatori, iar partidul, pentru prima oară după aproape 20 de ani, ar pierde primul loc ca forță parlamentară.