Trump lovește Europa cu tarife uriașe, în ciuda tuturor lingușelilor UE, care a renunțat chiar și la taxa pentru Big Tech-ul american
:format(webp)/http://playtech-ro-s.njmu.s5.bt8.net/wp-content/uploads/2025/07/Trump-impune-tarife-de-30-pentru-Europa-ignorand-concesiile-facute-de-UE.jpg)
Donald Trump a anunțat vineri, 12 iulie, o creștere semnificativă a tarifelor vamale pentru mărfurile din Uniunea Europeană: de la 10% la 30%, începând cu 1 august 2025. Președintele Statelor Unite a declarat că a „decis să meargă mai departe” cu această măsură, punând astfel capăt negocierilor comerciale care durau de luni întregi între Washington și Bruxelles.
Motivația lui Trump este legată de deficitul comercial al SUA cu UE, care, potrivit calculelor Casei Albe, depășește 150 de miliarde de euro în favoarea europenilor. „Această rată de 30% este, de fapt, mai mică decât ar fi necesar pentru a corecta dezechilibrul comercial”, a afirmat liderul american într-o scrisoare trimisă Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
UE a făcut concesii importante, inclusiv renunțarea la taxa digitală
Într-un efort de a evita aceste sancțiuni economice, Uniunea Europeană a făcut deja mai multe concesii, printre care se numără amânarea implementării unei taxe digitale care ar fi afectat direct companiile americane de tehnologie precum Google, Amazon, Meta (Facebook) și Apple.
Această „taxă digitală” era gândită ca o soluție echitabilă pentru a impozita profiturile uriașe obținute de Big Tech în Europa, dar realizate în jurisdicții cu fiscalitate scăzută. Bruxelles-ul a ales însă să suspende planul, tocmai pentru a calma tensiunile comerciale cu administrația Trump și a păstra o punte de dialog.
Renunțarea la această taxă a fost văzută ca un gest de bunăvoință, dacă nu chiar de supunere, însă reacția Casei Albe a fost una opusă: mai multă presiune, nu mai puțin.
Von der Leyen avertizează: „Suntem pregătiți să ripostăm”
În urma anunțului lui Trump, Ursula von der Leyen a reacționat ferm, avertizând că măsurile americane „riscă să perturbe lanțurile esențiale de aprovizionare transatlantice”.
Comisia Europeană a declarat că este în continuare pregătită să finalizeze un acord comercial cu SUA până la 1 august, dar, în același timp, „va lua toate măsurile necesare pentru a proteja interesele Uniunii Europene, inclusiv adoptarea unor contramăsuri proporționale, dacă va fi nevoie”.
În ciuda retoricii belicoase, negociatorii europeni continuă să spere într-un compromis, însă calendarul impus de Casa Albă și amenințările suplimentare – inclusiv posibilitatea ca tarifele să urce din nou peste 30% dacă UE ripostează – lasă puțin loc pentru manevră diplomatică.
Tarifele afectează și alte țări, nu doar Europa
Pe lângă UE, președintele Trump a anunțat tarife similare și pentru Mexic, în cadrul unei strategii comerciale menite să readucă producția industrială pe teritoriul american. De asemenea, Canada, Japonia și Coreea de Sud se află sub presiune pentru a accepta termeni mai favorabili SUA în cadrul acordurilor bilaterale.
În mod paradoxal, Trump a adăugat că nu vor exista tarife pentru companiile europene care decid să-și relocheze producția în SUA, promițând „aprobare rapidă și sistematică” pentru aceste transferuri.