13 iul. 2025 | 21:07

Soluția inedită pentru dăunătorii din grădină. Băutura care alungă coropisnitele și melcii

Sfaturi pentru grădinari
Soluția inedită pentru dăunătorii din grădină. Băutura care alungă coropisnitele și melcii
De ce sunt melcii atat de atrasi de bere

Grădinarii care se confruntă cu dăunători precum melcii sau coropișnițele pot apela la o metodă surprinzător de eficientă: berea. Folosită de ani buni ca remediu ecologic, băutura preferată a multora s-a dovedit extrem de eficientă și în lupta împotriva dăunătorilor.

De ce sunt melcii atât de atrași de bere

Melcii sunt printre cei mai frecvenți dăunători ai grădinilor, iar berea reprezintă pentru aceștia o capcană irezistibilă. Mirosul de drojdie, malț și zaharuri fermentate atrage melcii datorită asemănării cu hrana lor naturală – fructe și plante în descompunere.

Odată ajunși în bere, melcii alunecă și, literalmente, se îmbată. Întrucât nu mai pot ieși din recipientele în care cad, capcana devine una letală, dar ecologică și non-toxică.

Coropișnițele și berea, o legătură surprinzătoare

Deși mai rar menționate în acest context, coropișnițele (gryllotalpa) pot fi și ele atrase, ocazional, de mirosul dulceag-fermentat al berii. Aceste insecte subterane, greu de controlat, sunt omnivore și, în lipsa altor surse de hrană, pot considera berea combinată cu mămăligă sau tărâțe drept o opțiune acceptabilă.

Capcanele cu bere, îngropate la nivelul solului, pot funcționa și ca puțuri – coropișnițele pot cădea accidental în ele și nu mai reușesc să iasă.

Metodă naturală și accesibilă

Această soluție este apreciată nu doar pentru eficiența sa, ci și pentru faptul că este ecologică, accesibilă și ușor de aplicat. Un recipient cu bere, îngropat până la nivelul solului, poate reduce semnificativ prezența melcilor și, uneori, chiar a coropișnițelor.

Așadar, berea nu este doar o băutură de vară, ci și o armă secretă în grădinărit. Fără substanțe toxice, fără efort considerabil, dar cu rezultate notabile în combaterea unor dăunători persistenti.