13 iul. 2025 | 20:31

UE amână represaliile comerciale împotriva Americii lui Trump, dar se pregătește pentru ce e mai rău

ECONOMIE
UE amână represaliile comerciale împotriva Americii lui Trump, dar se pregătește pentru ce e mai rău
În imagine Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și președintele american Donald Trump. (Foto colaj Playtech)

Comisia Europeană a decis să suspende temporar măsurile de retorsiune planificate împotriva Statelor Unite, după ce Washingtonul a anunțat oficial că va introduce, începând cu 1 august, o suprataxă vamală de 30% pentru importurile din Uniunea Europeană. Deși Bruxelles-ul a preferat calea negocierii, nu exclude represalii dure, în cazul în care administrația Trump va merge până la capăt, relatează Politico.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat duminică, într-o conferință de presă, că „negocierile sunt în desfășurare” și că, deși UE suspendă contramăsurile până la începutul lunii august, „continuăm pregătirile pentru toate scenariile posibile”.

Trump lovește cu 30%, UE așteaptă reacția celorlalte capitale

Anunțul-șoc al Casei Albe, făcut sâmbătă, privind o suprataxă de 30% aplicată tuturor bunurilor europene, i-a luat prin surprindere pe oficialii de la Bruxelles. Funcționarii au fost chemați la lucru în regim de urgență, iar Comisia a emis rapid o declarație oficială, în care nu excludea aplicarea de represalii.

Contramăsurile pregătite de UE ar putea afecta produse americane în valoare de până la 21 de miliarde de euro, inclusiv motociclete, boabe de soia și suc de portocale. Acestea ar fi urmat să intre în vigoare în noaptea de luni spre marți, dar decizia a fost suspendată pentru moment, în speranța unui acord de ultim moment.

Luni, miniștrii de externe din statele membre UE urmează să se reunească într-un Consiliu dedicat comerțului, unde se va stabili linia oficială de acțiune a blocului comunitar, informează Reuters.

Macron cere o atitudine mai fermă, Comisia joacă pe două fronturi

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut Bruxelles-ului o poziție mai fermă în fața SUA, acuzând lipsa de reacție rapidă. Într-un mesaj publicat online, el a subliniat că „este mai important ca oricând ca Uniunea să-și apere interesele cu hotărâre” și a cerut accelerarea pregătirii măsurilor de răspuns, inclusiv prin utilizarea așa-numitului „instrument anti-coerciție”.

Acest mecanism, supranumit „bazooka comercială”, ar putea permite UE să lovească direct în băncile și companiile americane, dar von der Leyen a precizat că „nu am ajuns încă într-o situație extraordinară care să justifice aplicarea acestuia”.

Strategia Comisiei rămâne „cu două viteze”: se preferă soluția diplomatică, dar cu pregătiri paralele pentru represalii dure. „Negociem, dar ne pregătim pentru ce e mai rău”, a sintetizat președinta Comisiei.

Un conflict comercial cu miză geopolitică majoră

Anunțul noilor tarife vine într-un moment sensibil, când Trump, reales ca președinte al SUA, își reafirmă stilul confrontațional față de partenerii transatlantici. De altfel, oficialii UE se tem că noile măsuri nu vizează doar comerțul, ci au rolul de a pune presiune politică pe Bruxelles în privința unor viitoare negocieri pe teme sensibile, precum cheltuielile de apărare sau susținerea Ucrainei.

Uniunea Europeană speră că până la 1 august va reuși să ajungă la un compromis cu administrația americană. În caz contrar, scenariul unui război comercial transatlantic revine în prim-plan – cu efecte negative pentru ambele economii și pentru relațiile internaționale în general.